Varje månad publicerar vi satirisk, livgivande eller på annat sätt reflekterande illustration och text
Socrates personifierade under upplysningen, tidens strävanden till människans idealtillstånd; ”frihet, jämlikhet och broderskap” – sanning baserad på förnuft, helt avhängigt av fred.
Axel Gabriel Silverstolpe publicerade sin dikt ”Socratis röst från Eliseen” i Stockholms Posten den 3 augusti 1794. Socrates tittar ner från sin himmel, skådande de fasor som drabbat Europa och därmed grusat förhoppningen om en ny värld byggd på dessa sanna förnuftets grundstenar.
Silverstolpe lägger i Socrates mun sin djupa besvikelse över hur sanningen blivit våldtagen: – Och du som tror ännu att sanning blir belönt. Se här, jag räcker dig den bägare jag druckit.
Redan året därpå 1795 publicerar så Åhlström en genial tonsättning i Skaldestycken satte i Musik del III av dikten. Musiken förstärker förtvivlans röst med spänningsladdade melodiska språng och ett olycksbådande hetsigt ackompanjemang i klaveret.
PS Jämför gärna med förra månadens Bon Mot om livets växlingar skildrat av Lasse Lucidor
En något mer hoppfull dikt över sakernas tillstånd i världen och möjligheterna till förändring till det bättre ger Esaias Tegnér i sin berömda dikt "Det Eviga".
Sanningen i upplysningstidens uttydning är central i Tegnérs dikt. Det pacifistiska budskapet är starkt betonat: Vad Våldet må skapa är vanskligt och kort; Det dör som en stormvind i öknen bort.
Åhlström var snabb att sätta denna ursprungliga version av dikten i musik. Här är melodiken mjuk och behaglig och rytmen har Åhlström lånat från den nya dansen på modet år 1810, valsen.