J H Roman - A portrait in music

Affetti Musicali & Ensemble Pasticcio

 

Musiken

Titeln på denna skiva, som producerades av mig, Bernt Malmros, och Jacob Boëthius på Proprius Music AB, kom sig av det tråkiga faktum att vi saknar ett porträtt av ”Den svenske musikens anfader” - Johan Helmich Roman. Det som återstår för att teckna någon form av "porträtt" är genom den musik Roman skapat.


Genom denna CD ville jag försöka att ge en så mångfacetterad bild som möjligt av denne personlige, ibland rent avantgardiske svenske 1700-talsmusiker. Vi börjar med ett rent beställningsarbete från en ung Roman som aspirerar på Hovkapellmästarposten, förklarligt nog det mest konventionella på skivan, en Födelsedagskantat till konung Fredrik I:s födelsedag 1725, fortsätter så med den mogne Roman, en experimentell Sonata för klaverinstrument, en laddad Violinkonsert, en intrikat Trio, ett uttrycksfullt Violinsolo för att avsluta med en konsertant Suite i en härlig blandstil. Ja, närmre Romans profil kan vi nog inte komma på den dryga timme som står till buds på en CD.

 

Medverkande musiker / sångare

Kerstin Wahlström-Ohlsson, sopran, Gunnar Birgersson, baryton, Lennart Löwgren, countertenor, Anders Berg, traversflöjt, Jack H Nordberg, barockoboe, Wanda Geisendorf, barockoboe, Thomas Lindgren, barockfagott, Elisabeth Bodén, barockviolin, Ingvor Edhborg, barockviolin, Anders Fredljung, barockviolin, Eva Haglund, barockviola, Elisabeth von Waldstein, barockcello, Christer Furberg, barockkontrabas och Bernt Malmros, cembalo, kapellmästare.

 

Låtförteckning

#1 Festa Musicale 1725 (Cantata) (25:06)

     ”Per il Giorno Natale della Sua Maestà IL RE”

#2 Sonata B-dur för cembalo solo (5:37)

#3 Concerto per il Violino solo D (7:35)

#4 Psalm 34 ”Smaker och seer …” (3:01)

#5 Sonata à Tre e-moll (7:07)

#6 Violinsolo c-moll (4:30)

#7 Suite G-dur för Stråkar med traversflöjt och oboe (18:19)

Total speltid 72:18

 

Texthäfte (booklet)

Till skivan hör ett texthäfte på svenska och engelska med kommentarer till musiken, en liten Romanbiografi samt presentationer av Affetti Musicali och Ensemble Pasticcio.

 

Produktion / utgivning

Skivan är producerad av Bernt Malmros och Jacob Boëthius, Proprius Musik AB, Stockholm och utgiven 1991. PRCD 9028.

 

Provlyssna

Skivan finns tillgänglig bland annat på Spotify (remastered 2011).

 

Köpa skivan

Skivan kan finnas hos välsorterade musikhandlare.


Ouverture till Festa Musicale 1725,
spår #1

Spår #3, "Concerto per il Violino Solo D" av Johan Helmich Roman. Här framförd av Affetti Musicali och Ingvor Edhborg, barockviolin.

Spår #4, Psalm 34 "Smaker och seer..." av Johan Helmich Roman. Här framförd av Ensemble Pasticcio och Kerstin Wahlström-Ohlsson, sopran.