Varje månad publicerar vi en satirisk eller på annat sätt livgivande illustration eller text.
Adolf Fredrik Lindblads uppväxt rimmar delvis med sångens sotargosse. Hans fars namn är ej känt och han skildes i tidiga barnaår från sin mor och uppfostrades av en släkting till henne i Skänninge. Det var fosterfamiljens efternamn som Adolf Fredrik fick bära. Till skillnad från en sotargosse, som ofta rekryterades från något barnhem i 8-10-årsåldern fick han från 7 års ålder gå i trivialskola i Vadstena.
Texten till sången ”Sotargossen” är en mycket empatisk skildring av barnarbete i 1800-talets Sverige. Kanske kom sången med dess dramatiserade upplägg till när Lindblad i vuxen ålder kom att tänka på att han, som ”oäkting” själv mycket väl skulle kunna ha hamnat, först på barnhem, för att därifrån i skolåldern ha blivit enrollerad som ”sotargosse”.
Lindblads samlade sånger utkom i sin helhet först på 1870-talet på Abraham Hirschs förlag. Sotargossen upptogs i ”Första Häftet” tillsammans med folkvisor i arrangemang och sånger till dikter av bl a J. W. Goethe, P. D. A. Atterbom och honom själv. Sammanlagt utgavs 215 sånger.
För att närmare bekanta oss med en sotargosses vardag kan vi vända oss till Per Anders Fogelströms bok ”Ur det försvunna” (Bonniers, Borås 1995) som i sin tur bygger mycket på Svenska skorstenfejeriarbetarförbundets historik från 1943.
Skorstensfejeriarbetarna bodde på ”sotarkamrarna” vilka i regel var inredda som logement med över- och undersängar. ”Madrasserna var fyllda med halm och såväl gesäller som lärpojkar kröp i säng utan en tråd på kroppen.” Det sägs att trots sotet så uteblev ofta tvättningsproceduren före sänggåendet, kanske beroende på: ”att arbetet började redan klockan tre eller fyra på morgonen och slutade först vid sex- eller sjutiden på kvällen med en rast mitt på dagen, som räckte mellan elva och två, då gesällerna i regel sov ruset av sig första gången på dagen”.
Vintertid frös tvättvattnet ibland på kammaren. Och när yngsta lärpojken, ”nynasen”, skulle tvätta sig som siste man fanns sällan något varmvatten kvar, bara en kall sörja.
Lärpojkarna var ofta barnhusbarn som fick börja i lära vid 8-10 års ålder. …
(Man kan med fog undra hur detta barnarbete rimmade med den från 1842 obligatoriska folkskolereformens lag och intentioner?)
Månadens Bon Mot-bild ovan: Skorstensfejare, sotare och gesäller på taket till Kungsholmsgatan 7, (nuvarande nr 15-17). Mannen i hatt är verkmästare Claes Johan Fredrik Lindahl, född 1869. I fonden Kungsklippan. Vy österut. Foto av Birger Bruzelius, 1905, Digitala Stadsmuseet