Bon Mot augusti 2024

Varje månad publicerar vi satirisk, livgivande eller på annat sätt reflekterande illustration och text

"Skulle Jag sörja . . ."


Denna visa om lyckans växlingar av Lasse Lucidor ska av en gammal obestyrkt tradition vara diktad av denne under hans fängelsevistelse 1669–1670, när han satt inspärrad på grund av bröllopsskriften Gilliare Kwaal. Visan sjöngs troligen på samma folkmelodi som den danske psalmförfattaren Kingos (1634–1703) välkända psalm ”Sorrig og glaede de vandre til hobe” (På svenska ”Sorgen och glädjen de vandra tillsammans”, nuvarande psalm 269).


I den postuma utgåvan av Lucidors ”Wisor” i Helicons blomster ligger visan som nummer två i ordningen av totalt 19 stycken i delen ”Wärldslige Wisor”. Här balanserar Lucidor på liknande sätt i dialogform som i delen ”Andelige Wisor”, nummer 5 av totalt 8 stycken: "It samtaal emellan Döden och en säker Menniskia" (på tyska nummer 6) dock, i ”Skulle Jag sörja …”som en inre dialog. Hela visan har i sin helhet sex verser. I den femte versen lägger Lucidor, för ovanligheten, in en extra personlig, namngiven kommentar som avslöjar hur han tänkte i förhållande till de som makt och inflytande hade, i tidens samhälle:

"- L a s s e rädz hwarken haat Afwund ell Twång".


Skaldebrodern Samuel Columbus berättade anekdotiskt om ett speciellt ögonblick som han var med om i Lasses sällskap: - ”En gång åkte riksdrotsen Peder Brahe förbi. Då tog jag av mig hatten som andre och bockade mig. Lucidor frågade mig, varför jag det gjorde. Därför att riksens drots åkte förbi, sade jag, och det heter: ära den äras bör, och dessutom är en herre, hög av ålder och meriter, och meriter äga vördas och äras. Då svarade han: grev Peder far sina vägar och jag mina; om jag har några penningar i pungen, går jag på ett värdshus, lagar om mig det bästa jag kan, och grev Peder för sig var han vill …


Efter att vännerna hade bråkat ett tag om Lucidors oartighet, kläcker Lucidor ur sig den stolta devisen: ”Det vore tokot att sälja sin frihet för någre hundrade riksdaler om året!”.


Äldre Bon Mots


Detalj från titelblad till den 1688 postumt utgivna "Helicons Blomster", Stockholmskällan

"Skulle Jag sörja ...", Trad. och L Lucidor.

Här framförd av Lennart Löwgren, countertenor, Affetti Musicali di Stoccolma. Finns som spår #16 på skivan Stockholmskt 1600-tal

Skulle Jag sörja då wore Jag tokot

  Fast än thet ginge mig aldrig så slätt /

Lyckan min kan fulla synas gå krokot /

  Wackta på Tijden hon lär full gå rätt;

All Werlden älskar Ju hwad som är brokot /

  Mången mått liwa som eij äter skrätt*.


Olyckan wäxlar ju lijka med Lyckan /

  Alt hwad Begynsel haer ändas en gång;

Druckin Mann hafwer eij allestädz hickan /

   Lust föllier Gråten/ Gråt ändas i Sång,

Then som på Sanningen pekar med Stickan**

  Kan lel*** lätt falla frå Sanningens Spång.

*) "skrätt" är ett bröd av finsiktat mjöl

**) "Stickan" betyder Pekpinnen

***) "lel" är detsamma som likväl


Lucidor är i sin diktning ofta mycket mångtydig i sina formuleringar. I ljuset av Lucidors rebelliska personlighetsdrag skulle de två sista raderna i vers 2 mycket väl kunna tolkas vara rätt bitska mot besserwissrar i största allmänhet.


Den som är undervisande översäker på vad som är rätt och orätt, kan mycket väl själv misslyckas att leva upp till att följa den rätta, smala vägen.